K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte.

Pronájem nebo koupě?

Koupě versus pronájem?

Jste v situaci, kdy si sháníte bydlení. Chcete se například osamostatnit od rodičů nebo naopak měníte byt z důvodů rozvětvení rodiny či z dalších možných změn, které mohou v životě nastat. Rozhodujete se nejen, kam se budete stěhovat, zda do většího bytu, domu či do jiného města, ale také budete zvažovat, jestli si koupíte vlastní bydlení, nebo si najdete nějaký výhodný pronájem.

 

Jak postupovat při zvažování možností?

Pro některé z vás je rozhodování jednoduché. Pokud máte svých finančních prostředků dostatek a nemusíte zvažovat, kde si půjčit, jste na nejlepší cestě si pořídit bydlení vlastní. Mnozí z vás ale takové množství svých finančních prostředků nemá, a pak je na místě se zodpovědně rozhodnout. Vše se ovšem hlavně odvíjí od toho, jak jsme nastaveni svým naturelem. Ti usedlejší vědí, že domov je důležité místo, kde bychom se měli cítit opravdu dobře. Dobré zázemí je důležitým faktorem v mnoha směrech. Je opravdu jen na vás, co v danou chvíli vyhledáváte. Pokud je to zatím provizorní východisko a hledáte jen něco pro přetrvání nějaké situace, tak budete patrně koukat po útulném, ne moc drahém, nájemném bydlení. Když už chcete bydlet někde natrvalo, s rodinou a plány do budoucna, tak je už na čase vše správně zvážit. Vše má samozřejmě svá kladná i záporná hlediska.

 

Bydlení v pronajatém bytě

Takové bydlení může být v podstatě pohodlnější, nemusíte se starat o náklady za opravy, veškeré povinnosti spojené s vlastnictvím bytu jsou na majiteli, ne na nájemci. Dohodnete si ve smlouvě vše podstatné a obě strany mají povinnost dohodu dodržet. Je jasné, že takové bydlení není na věky, a nikdy nevíte, kdy budete muset řešit další přestěhování, když se majitel rozhodne byt přenechat třeba někomu z rodiny, kdy má na to ze zákona právo. Bydlet v pronajatém bytě ve vlastnictví bytové společnosti je  finančně nákladnější. Své peníze investujete někam, odkud se vám v žádné podobě nevrátí. Máte jednoduše kde bydlet.

 

Bydlení ve vlastním bytě

Vlastní bydlení je zajímavější z pohledu jistějšího pocitu, investice míří do vašeho majetku, který můžete dál zhodnocovat, vše si zařídíte dle vlastních představ. Otázkou je, z čeho financovat, když není vlastní zdroj financí. Pak připadá v úvahu hypoteční úvěr. je jasné, že půjčené peníze musíte splatit i s navýšením, a tím se dostáváte do nevýhod ve výběru této možnosti pořízení domova. Hypotéka je úvazek na dlouhý čas a výdaje je potřeba správně propočítat, aby vás splátky nepohltily natolik, že budete mít více starostí než radosti. Samozřejmě s vlastnictvím jsou spojené další starosti, je potřeba se o majetek starat, jak po stránce oprav, tak po stránce placení daní apod. Je ale pravda, že držet v ruce list vlastnictví je příjemný pocit.

Autor: Tým IR Publikováno: 02.02.2018

Kam dále?

<< Zpět na výpis článků
DOMŮ
TOPlist