K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte.

Nadáváte na realitní kanceláře?

Nadáváte na realitní kanceláře?

Pojďme se trochu podívat z jiného pohledu na činnost realitních kanceláří a jejich realitních makléřů. Vždyť v řadě západních zemí je živnost realitního makléře brána jako prestižní a váženou činností, bez které se lidé při prodeji svého majetku, při hledání pronájmu nebo při koupi nového bydlení těžko jen obejdou. Je tomu také tak v Česku?

Názory na činnost realitního makléře

I přesto, že se názory na realitní kanceláře mění k lepšímu, stále je v Čechách hodně lidí, kteří jim nemohou přijít na jméno, ať už se jedná o prodej nemovitostí, koupě nemovitostí nebo př. pronájem bytu. Bohužel stalo se a stává, že realitní makléř zneužil svého postavení. Takový trestný čin je neomluvitelný a není zde proto žádné omluvy. Tomu se můžete vyhnout necháte-li si poradit v realitních kancelářích s dlouholetou zkušeností a využijte i doporučení a referencí k výběru správného realitního makléře. Všemu špatnému se dá předcházet.

Být či nebýt realitním makléřem?

Činnost realitního makléře není snadná. Jedná se o velmi náročnou profesi, kde se nesmí udělat chyba. Realitní makléř vede klienta od samého počátku až do konce celého obchodu. Začíná jednáním o zprostředkovatelské smlouvě, právním posouzením nemovitosti od hranic pozemků až po legalizaci stavby, enrgetický štítek, přestavky, podílové spoluvlastnictví či váznoucí služebnosti, zástavní práva a exekuce. Kvalitní realitní makléř se musí stále vzdělávat a získávat nové informace v oblastech práva k nemovitostem, marketingu, inzerce, moderních aplikací, komunikace aj. Klíčem k úspěchu a zaslouženého uznání je bezpochyby vzdělávání, které prakticky trvá stále. Jen nový občanský zákoník změnil pohled na nemovitosti a odpovědnost realitního makléře jako zprostředkovatele diametrálně.

Dohodne-li se klient s makléřem pak následuje příprava zakázky pro inzerci, kdy může nastoupit profesionální fotograf, nebo realitní makléř sám, začíná mapovaní nemovitosti, vypracování popisu, vypracování zjednodušeného projektu, výroba videoprohlídky a zpracování všech těchto informací pro potenciální kupující v portfoliu inzerce. Zde musí realitní makléř najít nejvhodnější způsob nabízení, použít př. videoprohlídky, fotografie a poutavý popis nemovitosti, aby zaujal co nejvíce zájemců o koupi. Být či nebýt makléřem?

Realitní makléř vždy připraven!

Začíná skutečný očistec, kdy během dne je nutné reagovat na desítky telefonátů, emailů, sms zpráv. Začíná organizace prohlídek dané nemovitosti, kde je nutné sladit čas zájemce, makléře a vlastníka. Nutné je synchronizovat další prohlídky nemovitostí na úplně jiném místě, neboť ve většině případů mívá makléř na starost 20-30 zakázek. V případě, že někdo projeví vážný zájem o koupi reality, pracuje makléř na tom, aby posoudil, zda je právě on správný kupující, který mu po 3 měsících slibování z koupě neodstoupí.

Avšak s přípravou vlastního prodeje nemovitostí dále souvisí náprava právních závad, příprava podkladů pro kupní smlouvu, příprava podkladů pro hypotéku kupujícího, příprava podkladů pro katastrální úřad a finanční úřad, různá agenda spadající pod stavební úřad. V závěrečné fázi musí dojít k oficiálnímu předání nemovitosti, u kterého je znovu makléř sám s připraveným protokolem o předání, kde získá mj. i informace pro dodavatele médií (plyn, elektřina, voda...), které pak s pomocí klientů použije pro přepis na nového vlastníka. Po prodeji následuje obstarání daně z nabytí a daně z nemovitosti. Kromě jiného je nutné podotknout, že ani náklady na provoz realitní kanceláře nejsou zanedbatelné. Kromě času jsou zde náklady na pronájem kanceláře, palivo do firemního vozu, placená inzerce na realitním serveru, propagace vlastní firmy na internetu a v tiskovinách, náklady na advokátní kancelář či placení účetní firmy. Mezi náklady je nutné počítat i sebevzdělávání, kde různá školení a kurzy stojí v průběhu roku tisíce korun.

Změňte pohled na činnost realitního makléře

V tomto článku nelze popsat, co všechno musí realitní makléř zvládat a ani to nemělo být obsahem. Z výše uvedeného lze však vyčíst, že činnost realitního makléře je velmi náročná psychicky a má vysokou míru zodpovědnosti (jde leckdy o velké peníze a majetek). Je náročná časově a to hlavně po stránce vyžadované flexibilnosti od klientů (prohlídky po celý den i o víkendech), nemluvě o telefonátech od brzkého ráno do pozdních večerních hodin. K tomu je třeba brát v úvahu a zpracování vlastní podnikatelské agendy realitní kanceláře nebo realitního makléře.

Samozřejmě. Kdo si tuto práci vybral nechť si nestěžuje. Jde jen o to, že po přečtení tohoto článku z pohledu prodávajícího, kupujícího, nájemce či pronajímatele lze nahlížet na realitního makléře i trochu jinak, nemyslíte? Třeba podobně tak, jak se píše v úvodu.

Autor: Tým IR Publikováno: 07.02.2018

Kam dále?

<< Zpět na výpis článků
DOMŮ
TOPlist