K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte.

Sousedské vztahy

Sousedské vztahy

Vlastnit rodinný dům, byt, pozemek nebo i komerční objekt je u řady lidí přáním, pro které jsou schopni udělat maximum. Ale k užívání nemovitosti spatří i sousedství, což může přinášet různé neshody, často možná jen z neznalosti Občanského zákoníku (dále jen "NOZ"). Jako občané bychom Občanský zákoník měli číst, neboť jsou v něm skutečně zajímavá ustanovení, která v řadě případů pomohou vyřešit zdánlivě neřešitelné. Dovolte nám k tomuto tématu použít zkrácenou formu informace o sousedských vztazích.

Vlastnictví není absolutní

I v našem demokratickém státě existuje omezení vlastnictví, a tak se nelze domnívat, že si na svém pozemku můžeme dělat bezohledně vše, co chceme. V NOZ se přímo uvádí, že se vlastníkovi zakazuje nad míru závažně rušit práva jiných osob, nebo provádět takovou činnost, která jiné osoby obtěžuje nebo poškozuje. Vlastník by neměl dopustit, aby odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikaly na pozemek souseda, to platí i o zvířatech.

Vaše věc na pozemku souseda

Pokud Vám k sousedům spadla jakákoliv věc, je soused povinen vám jí vrátit nebo vás dokonce vpustit na svůj pozemek a umožnit vám svoji věc dohledat. Jen si dejte pozor v případě včelího roje :-). Pokud by se ten dostal do obsazeného úlu souseda, váš nárok na vlastnictví zanikne a vlastníkem se stane soused. Taková podobnost se vyskytuje i u padajícího ovoce. Spadne-li ovoce k sousedovi, pak se stane jeho vlastnictvím.

Opatrně se sázením stromů

Často se možná setkáváte s tím, že sousedovy větve z keřů a stromů přesahují na váš pozemek. Tady se musí postupovat nejdříve minimálně ústní žádostí o odstranění větví, a pokud by to nezabralo, pak smíte větve stromu šetrně ořezat. U stromů na pozemcích ještě zůstaneme. Stromy dorůstající do 3m výšky by měly být sázeny od hranice pozemku 1,5m a dále. Pro vyšší  stromy než 3m je pak limit sázení od hranice sousedního pozemku stanovený na 3m a dále.

Terénní úpravy a hranice pozemku

Svůj pozemek nesmíte upravit tak, aby např. nedošlo k sesuvu půdy na sousedním pozemku. Podobně to platí i o stavbách. Pokud však nelze jinak opravit, zbourat, vystavět stavbu jinak, než užitím sousedova pozemku, pak lze po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu dovolil, co je pro ony práce potřebné. Zajímavým a méně známým pojmem je „rozhrada“. Jedná se o hranici pozemku a skutečně platí, že rozhrady mezi pozemky vlastníků jsou společné. Tudíž i péče o ně by měla být společná.

Povědomí o výše uvedených pojmech a ustanoveních Obč. zákoníku Vám může pomoci řešit sousedské vztahy, což je jistě důležité ke spokojenému bydlení. Podrobnosti o dodržování sousedských pravidel se lze dočíst v Občanském zákoníku §1011 až §1028.

 

Autor: Tým IR Publikováno: 07.02.2018

Kam dále?

<< Zpět na výpis článků
DOMŮ
TOPlist