K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte.

Co je přestavek?

Přestavek podle NOZ, § 1087

(1) Zasahuje-li trvalá stavba zřízená na vlastním pozemku jen malou částí na malou část cizího pozemku, stane se část pozemku zastavěného přestavkem vlastnictvím zřizovatele stavby; to neplatí, nestavěl-li zřizovatel stavby v dobré víře.

(2) Kdo stavěl v dobré víře, nahradí vlastníku pozemku, jehož část byla zastavěna přestavkem, obvyklou cenu nabytého pozemku.

Jinými slovy se může zjistit (po zaměření pozemků geodetem), že př. vaše garáž stojí malou částí na pozemku vašeho souseda. Malá část garáže stojící na cizím pozemku se nazývá přestavek. Pokud by se však jednalo o 1/2 garáže nebo rodinného domu, pak o přestavku nelze mluvit.

Starý občanský zákoník situaci malé části stavby na malé části cizího pozemku neřešil. Taková věc se musela řešit kupní smlouvou, geometrickým zaměřením, vkladem do katastru nemovitostí, daňovou povinností spolu se znaleckým posudkem. Náklady tak mnohem více převyšovaly hodnotu problematické stavby. NOZ zavádí pojem přestavku, čímž zjevně ulehčuje situacím, kde jde o přestavění stavby na malé části cizího pozemku. Při vůli smluvních stran, lze provést jednoduché úkony, které povedou k převodu malé části pozemku do vlastnictví majitele stavby.

Jak řešit přestavek?

Nemá-li pozemek pod přestavkem své parcelní číslo, pak bude nutné nechat přestavek zaměřit geodetem. Po vypracování geometrického plánu, stačí vyplnit souhlasné prohlášení, návrh na vklad, podat tento návrh na příslušný katastrální úřad a tam uhradit správní poplatek ve výši 1000Kč. Katastrální úřad zapíše vlastnictví pozemku pod přestavkem na vlastníka dotčené stavby a tím je celá věc uzavřena. Z hlediska daní není třeba u přestavku nic řešit, neboť se nejedná o úplatný převod. Nicméně je třeba vzít v úvahu určitou míru obtížnosti připravit takové prohlášení spolu s návrhem na vklad a v souladu s geometrickým zaměřením a katastrální vyhláškou. Doporučujeme se tedy raději obrátit na realitní kancelář, která by měla takové úkony zvládnout bez větších problémů.

 

Autor: Tým IR Publikováno: 09.03.2018

Kam dále?

<< Zpět na výpis článků
DOMŮ
TOPlist